Google+ Followers

Monday, September 7, 2009

DoKtoR KiTa......

ALHAMDULILLAH……
PENULIS RASA SETIAP KALI JER ARI JUMAAT ALLAH SELALU MENGILHAMKAN PADA PENULIS SESUATU UNTUK DITULIS, TETAPI DENGAN SIFAT MALAS DAN KEJI, PENULIS ACAPKALI MENGABAIKANNYA….ILHAM DATANG SETIAP KALI JUMAAT SEJAK PENULIS MEMPUNYAI BLOG.

TADI KETIKA PENULIS DI MASJID MEMBACA QURAN SAMBILMENUNGGU WAKTU ISRAK UNTUK SOLAT, TERDENGAR MAKCIK2 KAT SEBALIK TIRAI BELAKANG PENULIS BERMUZAKARAH. MEREKA BERMUZAKARAH EHWAL TATACARA UNTUK MENUNAIKAN SOLAT SUNAT TASBIH TELAH PENULIS.

SEBENARNYA BANYAK KELEBIHAN MENUNAIKAN SOALT SUNAT TASBIH NIH. SERUAN UNTUK MENUNAIKANNYA KE TAHAP, KALU TAKLEH BUAT HARI2 HENDAKLAH SETIAP JUMAAT SEKALI. KALU TAKLEH JUGAK, BUAT LA SEBULAN SEKALI, TU PUN KALU TAKLEH JUGAK HENDAKLAH BUAT SETAHUN SEKALI. EMMM..KALU TAKLEH JUGAK BUAT LA SEUMUR HIDUP SEKALI, EMMM KALU TAKLEH JUGAK ENGKAU ORANG MEMANG SUKA BUAT TAK TAU JER RUPANYA….

KELEBIHAN SOLAT SUNAT TASBIH NI ALLAH AKAN AMPUNKAN DOSA2 YG DULU DAN KEMUDIAN, DOSA2 YG BARU DAN DOSA2 LAMA, DOSA2 YANG DILAKUKAN TANPA SENGAJA DAN DOSA2 YANG DILAKUKAN DENGAN SENGAJA, DOSA2 KECIL DAN DOSA2 BESAR, DOSA2 TERSEMBUNYI DAN DOSA2 DI DEPAN KHALAYAK RAMAI.

TOPIK YANG PENULIS NAK ISUKAN DISINI BUKAN LA KEUTAMAAN SOLAT SUNAT TASBIH TU…ISUNYA IALAH BAGAIMANA ILMU KITA TENTANG SESUATU AMALAN TU..

SUME AMALAN AGAMA ALLAH SUKA KITA TUNAIKAN. IANYA MERUPAKAN UBAT BAGI PENYAKIT KEROHANIAN ORANG ISLAM. SO BILA KITA BERCAKAP TENTANG UBAT TAK DAPAT TIDAK MESTI LA DIKAITKAN DENGAN DOKTORNYA KAN…
BILA KITA KE HOSPITAL ATAUPUN KLINIK, DOKTOR BUKAN SETAKAT BERIKAN UBAT DENGAN DOS YANG TERTENTU MALAH SANGAT PENTINGKAN AGAR UBAT ITU DIBERI PENJELASAN CARA2 ATAU KAEDAH ATAU WAKTU MENGAMBILNYA(MAKAN UBAT)SUPAYA ADA KESANNYA UBAT ITU PADA KITA, BETUI TAK….

KALU KITA BELI UBAT MAHAL2 TAPI TAK IKUT ARAHAN CARA UNTUK MENGGUNAKANNYA MAKA UBAT TU TAK AKAN BERI KESAN PADA KITA…PENAT DAN MEMBAZIR JER…SILAP2 KIOK(MATI) TERUS KALU SILAP TERLEBIH DOS..HUHUHU.

SO SAMA JUGAK LA DENGAN AGAMA KITA…DOKTOR BAGI SEMUA UMAT ISLAM IALAH BAGINDA RASULULLAHصلى الله عليه و سلم . JADIK SELAIN BAGI UBAT BAGINDA RASULULLAHصلى الله عليه و سلم JUGAK TERANGKAN CARA2 PENGGUNAANNYA. KAT SINI LA UMAT ISLAM SEKARANG TAK PENTINGKAN ATAU KURANG NAK AMBIK TAHU. PENTING UNTUK KITA AMBIK UBAT DARI DOKTOR DAN PENTING JUGAK KITA NAK TAHU KAEDAH MAKAN UBAT TERSEBUT.

PENULIS PUN SEGAN NAK CAKAP BANYAK CUMA PENULIS BERIKAN BEBERAPA CONTOH UNTUK KITA FIKIRKAN BERSAMA…ORAIT!!!

TADI MAKCIK2 TU SOLAT BERJEMAAH SOLAT SUNAT TASBIH KETIKA MASUK WAKTU ISRAK DGN SORANG DARI KALANGAN MEREKA JADIK IMAM. BERZIKIR PULAK SECARA KERAS(KUATKAN SUARA)

SO KAEDAH SEBENAR SOLAT SUNAT TASBIH NI IALAH DIKERJAKAN PALING AFDAL KETIKA GELINCIR MATAHARI. KALU TAK DAPAT BOLE LA DIKERJAKAN PADA SEBARANG MASA SIANG ATAU MALAM KECUALI WAKTU MAHKRUH. KALU SIANG BUAT 4 RAKAAT SATU SALAM. MALAM 4 RAKAAT 2 SALAM. SOLAT SUNAT NI SEBENARNYA DOKTOR KITA TAK AJAR PUN BERJEMAAH HATTA UNTUK ORANG LELAKI APATAH LAGI ORANG POMPUAN. YANG ADA SOLAT SUNAT BERJEMAAH HANYALAH SOLAT SUNAT HARI RAYA SOLAT SUNAT MINTA HUJAN DAN TERAWIH.

BILA MASUK WAKTU ISRAK PALING AFDAL DIKERJAKAN SOLAT SUNAT ISRAK 4 RAKAAT 2 SALAM. 2 RAKAAT PERTAMA DIBERI GANJARAN SEPERTI MENGERJAKAN HAJI/UMRAH YANG MABRUL. DUA RAKAAT SETERUSNYA ALLAH SELESAIKAN URUSAN DIA HARI TERSEBUT.

KATA BACA SURAH YASIN SETIAP PAGI HARI ALLAH AKAN SELESAIKAN MASALAH KITA HARI TU. DOKTOR SURUH AMBIK UBAT SETIAP PAGI, KITA LAK AMBIK UBAT DAH LA SEMINGGU SEKALI, MALAM LAK TU(MALAM JUMAAT).

SALAH SATU CONTOH PENGAMBILAN UBAT YANG SALAH IALAH SELEPAS WAKTU MAHGRIB. DI SINI MEMANG BANYAK PIL PIL YANG DOKTOR KITA BAGI SUPAYA DI AMBIL SEBELUM TIDUR. MALANG SERIBU KALI MALANG KEBANYAKAN KITA TELAH KUMPULKAN SUME SKALI PIL PIL TERSEBUT DAN DI NGAP(MAKAN) LEPAS MAHGRIB……SALAH WAKTU DAN TERLEBIH DOS. MAKA KESANNYA TAKKAN DAPAT SEMPURNA MALAH KADANG2 LEBIH MUDHARAT LAGI.

EMMM BANYAK BETUI BAHASA KIASAN…, TAKUT PEMBACA TAKLEH TANGKAP LAK.

PENULIS CAKAP DIRECT JER LA…MAKSUDNYA AMALAN ZIKIR DAN BACAAN AYAT2 QURAN LEPAS SOLAT MAHGRIB ADALAH HIMPUNAN DARI AMALAN2 YANG NABI AJAR UNTUK DIBUAT SEBELUM TIDO. ORANG ZAMAN DULU KUMPULKAN SKALI BELAJAR TIME WAKTU MAHGRIB. TAPI ORANG ZAMAN SEKARANG DAH ANGGAP IANYA SATU AMALAN LEPAS MAHGRIB.

SO KAT MANA MUDHARATNYA….?? CONTOHNYA BILA DIWIRIDKAN SECARA KUAT MAKA IANYA AKAN MENGANGGU ORANG YANG MASIH LAGI BERSOLAT. ADAB DALAM MASJID KALU ADE ORANG SOLAT MAKA ORANG YANG MENGAJI PERLU RENDAHKAN SUARA. KALU ADE ORG NGAJI, ORANG YANG BERZIKIR LAK PERLU RENDAHKAN SUARA SETERUSNYA JIKA ADE ORANG BERZIKIR MAKA ORANG YANG BERDOA PERLU RENDAHKAN SUARA. MENGERASKAN SUARA HATTA KETIKA MENGAJI PUN BERDOSA JIKA MENGANGGU ORANG YANG SOLAT…INIKAN PULAK BERZIKIR DAN BERDOA DITAMBAH PAKAI MIKROFON PULAK..

DOKTOR KITA SURUH AMBIK INSURAN NYAWA DALAM KUBUR DENGAN BACA SURAH AL MULK DAN AS SAJDAH SETIAP HARI LEPAS MAGHRIB. KITA LAK SIBUK DUK AMBIK INSURAN NYAWA ATAS DUNIA LEPAS TU KELAMKABUT CARI DUIT NAK BAYAR MONTHLY SAMPAI KADANG2 MAGHRIB PUN TERLEPAS….

KITA MESTI INGAT SEGALA AMALAN AGAMA YANG DIKERJAKAN TIDAK MENGIKUT KAEDAH YANG DITUNJUKKAN OLEH DOKTOR KITA, MAKA ALLAH TAKKAN TERIMA. KITA JADIK SYOK SENDIR JER BAHKAN NABI ISA SENDIRI BILA TURUN DARI LANGIT KENA SOLAT IKUT KAEDAH DOKTOR KITA SOLAT MESKINPUN DIA SEORANG DOKTORJUGAK PADA WAKTU DAHULU….

DOKTOR KATA TIADA SOLAT BAGI MEREKA YANG RUMAHNYA HAMPIR DENGAN MASJID MELAINKAN DI MASJID, KITA KATA ALA USTAZ PUN SOLAT KAT RUMAH….

DOKTOR KATA KALU BOLE SUJUD MAKA PASTI AKU SURUH ISTERI SUJUD KAT SUAMINYA, ISTERI KATA BANYAAKKKKKK LA CAMTU…….

DOKTOR KATA POMPUAN KAWIN CEPAT BERKAT…POMPUAN KATA ALA…BIAR LA DULU NAK CAPAI CITA2 DULU.

DOKTOR KATA BUAT LA KENDURI KAWIN TU WALAUPUN SEEKOR KAMBING(TU DINISBAHKAN UNTUK ABDUL RAHMAN AUF TOKOH KOPORAT MADINAH MASA TU), KITA KATA TAKPE SEUMUR HIDUP SEKALI MESTI NAK GEMPAK SKIT….WALAUPUN MAKAN MAGGI LEPAS TU..

DOKTOR KATA UNTUK AGAMA TAKYAH LA CHARGE(KENAKAN BAYARAN, BOLE RUJUK SURAH YASIN AYAT 21), KITA KATA ARTIS PUN BOLE BAYAR…

DOKTOR KATA KITA NI BANYAK PENYAKIT…..PENULIS KATA KITA MEMANG SUKA CARI PENYAKIT…..HUHUHU.

No comments:

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH