Google+ Followers

Monday, May 13, 2013

MASALAH HAID ISTIHADAH KAEDAH WASAP....

Masalah Haid Istihadah

Mula Mula Ingat Nak Taip Semula Tetiba Rupanya Bole Email Wasap Kita. So Layan Yg Original Ler...

11 Mei.,  6:03 pm - Fahana Putrajaya: Assalamualaikum
11 Mei.,  6:08 pm - Fahana Putrajaya: Ustaz... saya nak tanya
11 Mei.,  6:08 pm - Fahana Putrajaya: Tentang masalah haid dan istihadah
11 Mei.,  6:32 pm - Aku Huduh: Bole
11 Mei.,  6:34 pm - Fahana Putrajaya: Haid datang 11hb 4 sehingga
11 Mei.,  6:34 pm - Aku Huduh: Sape dan dr mana
11 Mei.,  6:35 pm - Fahana Putrajaya: Sehingga 20hb 4 lepas tu suci 3 hari
11 Mei.,  6:35 pm - Fahana Putrajaya: Saya fahada dari putrajay
11 Mei.,  6:35 pm - Fahana Putrajaya: Putrajaya
11 Mei.,  6:35 pm - Aku Huduh: Dpt contact saya dr sape?
11 Mei.,  6:36 pm - Fahana Putrajaya: Dari kawan kat facebook
11 Mei.,  6:37 pm - Aku Huduh: Ok
11 Mei.,  6:37 pm - Aku Huduh: Bole teruskan
11 Mei.,  6:39 pm - Fahana Putrajaya: Silap... suci 5 hari dan datang haid/istihadah pada 26hb 4 selama 5 hari
11 Mei.,  6:40 pm - Aku Huduh: Soalannya apa?
11 Mei.,  6:41 pm - Fahana Putrajaya: Lepas tu suci lagi 3 hari dan datang darah lagi sehingga sekarang
11 Mei.,  6:41 pm - Fahana Putrajaya: Soalannya istihadah saya dikira brp hb?
11 Mei.,  6:43 pm - Fahana Putrajaya: Macamana saya nak tau haid bln 5? Saya baru pertama kali tak pernah lagi dalam situasi istihadah berpanjangan dan hanya selang 3 dan 5 hari sahaja..
11 Mei.,  6:45 pm - Fahana Putrajaya: Saya boleh solat, baca Quran dan ganti puasa seperti biasa kan?
11 Mei.,  6:47 pm - Aku Huduh: Nanti saya jawab
11 Mei.,  6:51 pm - Aku Huduh: Adat haid berapa hari
11 Mei.,  6:52 pm - Fahana Putrajaya: 10 hari
11 Mei.,  6:54 pm - Aku Huduh: 26 hb 4 kuar darah sampai bila
11 Mei.,  6:56 pm - Fahana Putrajaya: Sampai 30hb 4... lima hari
11 Mei.,  7:00 pm - Aku Huduh: Ok
11 Mei.,  7:01 pm - Aku Huduh: Setakat nie yg saya kira dr 21 april hingga 6 mei ialah tempuh suci awak
11 Mei.,  7:01 pm - Aku Huduh: Jadi apa darah yg kuar waktu tu dihukumkan istihadah
11 Mei.,  7:05 pm - Fahana Putrajaya: Jadi saya boleh solat, baca Quran dan ganti puasa seperti biasa kan ustaz?
11 Mei.,  7:09 pm - Aku Huduh: Skrg nie darah kuar tu kira haid
11 Mei.,  7:10 pm - Fahana Putrajaya: Oh kira haid la
11 Mei.,  7:10 pm - Fahana Putrajaya: Skrg niea
11 Mei.,  7:10 pm - Aku Huduh: Haid ganjak awal
11 Mei.,  7:12 pm - Fahana Putrajaya: Maknanya dari 7hb 5 hingga 16hb 5 tempoh haid la ye?
11 Mei.,  7:14 pm - Aku Huduh: Skrg saya tgh drive
11 Mei.,  7:15 pm - Aku Huduh: Skrg awak period
11 Mei.,  7:15 pm - Fahana Putrajaya: Ok
11 Mei.,  7:15 pm - Fahana Putrajaya: Saya tak reti nak kira macamana
11 Mei.,  7:16 pm - Aku Huduh: Nanti saya jawab semula detail nya
11 Mei.,  7:16 pm - Fahana Putrajaya: Terima kasih
11 Mei.,  7:16 pm - Fahana Putrajaya: Ok
11 Mei.,  7:23 pm - Aku Huduh: Satu lagi kena tgok perbezaan darah
11 Mei.,  7:23 pm - Aku Huduh: Awak kena beri detail
11 Mei.,  7:24 pm - Aku Huduh: Waktu pukul berapa period kuar pun kena beri
11 Mei.,  7:26 pm - Fahana Putrajaya: Skrg nie darah warna merah dan tiada bau... kalau haid warna merah kehitaman dan ada bau
11 Mei.,  7:27 pm - Fahana Putrajaya: Waktu pagi pukul 8.30
11 Mei.,  7:28 pm - Aku Huduh: Minta beri tarikh dan waktu
11 Mei.,  7:28 pm - Aku Huduh: Hukum kena tgok aspek nie
11 Mei.,  7:29 pm - Fahana Putrajaya: 7hb 5 pukul 8.30 pagi
11 Mei., 10:21 pm - Aku Huduh: Ok
11 Mei., 10:22 pm - Aku Huduh: Awak jugak kena note tempoh period awak bg jam
11 Mei., 10:22 pm - Aku Huduh: Kalu sepuluh hari bermakna 240 jam
11 Mei., 10:25 pm - Aku Huduh: Jadi 11 april tu period kuar pukul berapa. Jika kuar pukul 1 pm kalu 20 april suci sebelum 1 pm hanya dikira 9 hari. Kalu suci selepas 1 pm baru dikira 10 hari
11 Mei., 10:27 pm - Aku Huduh: Sb penting kerna waktu suci awak dikira dr waktu bersih awak
11 Mei., 10:28 pm - Aku Huduh: Waktu suci ialah 15 hari minimum yakni 360 jam
11 Mei., 10:29 pm - Aku Huduh: Apa2 darah yg kuar dlm tempuh 360 suci itu dikira istihadah
11 Mei., 11:46 pm - Aku Huduh: Nanti saya kirakan tuk awak
11 Mei., 11:47 pm - Aku Huduh: Bab period nie hukum bukan main cakap jer

12 Mei., 12:17 am - Fahana Putrajaya: 11hb 4 pkl 7 mlm
12 Mei., 12:40 am - Aku Huduh: 20 april suci pukul berapa?
12 Mei., 12:41 am - Fahana Putrajaya: Pkl 4 petang
12 Mei., 12:43 am - Aku Huduh: Jadi period awak = 9 hari
12 Mei., 12:44 am - Aku Huduh: Jika bersih selepas jam 7 baru kira 10 hari. Faham kan
12 Mei., 12:44 am - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei., 12:45 am - Aku Huduh: Jadi tempoh suci awak 15 hari yakni 360 jam dikira dr pukul 4
12 Mei., 12:45 am - Aku Huduh: 20 april tu
12 Mei., 12:47 am - Aku Huduh: So waktu suci awak minimum hingga pukul 4 pm 5 mei
12 Mei., 12:48 am - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei., 12:49 am - Aku Huduh: Dari pukul 4 pm 20 april hingga jam 4 pm 5 mei apa2 darah yg kuar between tu dihukumkan darah istihadah
12 Mei., 12:50 am - Fahana Putrajaya: Kalu datang lagi 7hb 5 pkl 8.30 pagi... kira haid la?
12 Mei., 12:50 am - Aku Huduh: Jap
12 Mei., 12:51 am - Aku Huduh: 26 april kuar darah jam berapa?
12 Mei., 12:52 am - Fahana Putrajaya: 9 pagi
12 Mei., 12:54 am - Aku Huduh: Itu masih kira hari ke 15
12 Mei., 12:55 am - Aku Huduh: 30 stop kul berapa
12 Mei., 12:56 am - Aku Huduh: Kemudian 4 mei kuar jam berapa
12 Mei., 12:58 am - Fahana Putrajaya: 30hb pkl 5 petang
12 Mei., 12:58 am - Fahana Putrajaya: Lepas tu suci
12 Mei., 12:58 am - Fahana Putrajaya: Dan datang lagi 7hb 5 pkl 8.30 pagi hingga sekarang
12 Mei., 12:59 am - Aku Huduh: 4 mei?
12 Mei., 12:59 am - Aku Huduh: Tadi kata 4 mei darah kuar
12 Mei.,  1:00 am - Fahana Putrajaya: Xde
12 Mei.,  1:02 am - Aku Huduh: Ok
12 Mei.,  1:02 am - Aku Huduh: Skrg kalu awak kira dah masuk berapa hari darah kuar
12 Mei.,  1:03 am - Fahana Putrajaya: 5 hari
12 Mei.,  1:04 am - Aku Huduh: 4 hari baru
12 Mei.,  1:05 am - Aku Huduh: Ikut jam jgn ikut hari
12 Mei.,  1:05 am - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei.,  1:06 am - Fahana Putrajaya: Haid ke bukan? Rasa macam bukan
12 Mei.,  1:07 am - Aku Huduh: Ok
12 Mei.,  1:07 am - Aku Huduh: Awak pandai beza darah kan
12 Mei.,  1:08 am - Fahana Putrajaya: Ye
12 Mei.,  1:08 am - Aku Huduh: Skrg barui saya bole bagi hukum nya
12 Mei.,  1:10 am - Aku Huduh: Awak kena note yakni had maksima haid awak ialah hingga 22 mei jam 8:30 am
12 Mei.,  1:11 am - Aku Huduh: Jika darah yg keluar berhenti sebelum atau pada 8:30 am maka dihukumkan kesemua darah yg kuar itu ialah darah haid tak kira warna dan sifat nya
12 Mei.,  1:13 am - Aku Huduh: Tetapi jika darah tu tak berhenti dan terus kuar yakni bersambung hari ke 15 dan 16 maka lain hukum nya
12 Mei.,  1:13 am - Aku Huduh: Yakni hukumnya berdasarkan tamyiz
12 Mei.,  1:13 am - Aku Huduh: Yakni perbezaan darah
12 Mei.,  1:14 am - Aku Huduh: Jika darah yg kuar itu lebih dr satu warna
12 Mei.,  1:15 am - Aku Huduh: Yakni darah yg kuat itu haid dan lemah istihadah
12 Mei.,  1:15 am - Aku Huduh: Faham ka
12 Mei.,  1:15 am - Fahana Putrajaya: Owh ok
12 Mei.,  1:16 am - Fahana Putrajaya: Minimum suci 15 hari ke... maksimum?
12 Mei.,  1:16 am - Aku Huduh: Paling kurang suci 15 hari
12 Mei.,  1:16 am - Aku Huduh: Nie dah kawen belum
12 Mei.,  1:17 am - Aku Huduh: Biasanya org kawen kerna makan pil perancang then stop jadi camni
12 Mei.,  1:18 am - Fahana Putrajaya: Dah... tapi tak pernah mkn pil
12 Mei.,  1:18 am - Aku Huduh: Jadi adat awak 10 hari
12 Mei.,  1:19 am - Aku Huduh: Nanti kalu darah kuar lebih dari 10 hari kena stop ibadat solah
12 Mei.,  1:19 am - Aku Huduh: Tunggu hingga selesai 360 jam baru mandi hadas
12 Mei.,  1:20 am - Aku Huduh: Kemudian tgok balik hukumnya
12 Mei.,  1:20 am - Aku Huduh: Jika darah berhenti pada hari ke 12 misalnya maka pada hari ke 13,14,15 kena qadho balik solah
12 Mei.,  1:21 am - Aku Huduh: Faham tak
12 Mei.,  1:23 am - Aku Huduh: Kalu darah merah kuar 6 hari  pastu kuar darah hitam plak 10 hari pastu bersih
12 Mei.,  1:23 am - Fahana Putrajaya: Sy tgh haid kan... pastu knp kalu lbh 10 hari kena stop ibadat solat? Err... xpela... tggu je smpi 22 mei
12 Mei.,  1:24 am - Aku Huduh: Maka hanya darah hitam kira haid merah istihadah
12 Mei.,  1:24 am - Aku Huduh: Sy tgh haid kan... pastu knp kalu lbh 10 hari kena stop ibadat solat? Err... xpela... tggu je smpi 22 mei
12 Mei.,  1:24 am - Aku Huduh: Mmg hukum nya macam tu
12 Mei.,  1:25 am - Aku Huduh: Di sisi mazhab syafie pompuan bole datang haid dan tempuh 15 hari
12 Mei.,  1:25 am - Fahana Putrajaya: Maksud sy mmg haid x solat
12 Mei.,  1:26 am - Aku Huduh: Mungkin darah awak akan kuar dan berhenti sebelum 15 hari
12 Mei.,  1:26 am - Aku Huduh: Kalu stop sebelum 15 hari kira haid, bila haid tak bole solah
12 Mei.,  1:27 am - Aku Huduh: Skrg berapa warna yg kuar
12 Mei.,  1:27 am - Aku Huduh: Merah saje kan
12 Mei.,  1:27 am - Fahana Putrajaya: Ye
12 Mei.,  1:28 am - Aku Huduh: Adat awak kalu ikut saya kira ialah 9 hari
12 Mei.,  1:28 am - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei.,  1:29 am - Aku Huduh: Bermakna 16 mei jam 8:30 ialah tempoh adat awak
12 Mei.,  1:29 am - Aku Huduh: Yakni 9 hari
12 Mei.,  1:30 am - Aku Huduh: Hari guru tu
12 Mei.,  1:30 am - Fahana Putrajaya: Hari lahir saya juga...
12 Mei.,  1:31 am - Aku Huduh: Penting nya kiraan ini kerna jika haid kuar lebih dr adat maka kena tangguh sume ibadat dan kena anggap dlm haid
12 Mei.,  1:32 am - Aku Huduh: Kalu tak catit jam kuar macam mana nk tau lebih adat atau tidak dan beza hari 15 dan 16
12 Mei.,  1:32 am - Aku Huduh: Ramai tak tau nie
12 Mei.,  1:32 am - Aku Huduh: Satu lagi wajib qadho solah zuhur jika haid kering waktu asar
12 Mei.,  1:33 am - Aku Huduh: Sama jugak isyak
12 Mei.,  1:33 am - Aku Huduh: Ini pun ramai yg tak tau
12 Mei.,  1:33 am - Aku Huduh: Dibantu ustaz dan ustazah yg menjatuh hukum bab haid nie sesuka hati
12 Mei.,  1:34 am - Aku Huduh: Saya belajar pun hampir migrain
12 Mei.,  1:34 am - Aku Huduh:
12 Mei.,  1:35 am - Aku Huduh: Ok harap jawapan saya dapat membantu jazakumullah
12 Mei.,  1:35 am - Fahana Putrajaya: Ustaz kelulusan apa? Belajar di mana?
12 Mei.,  1:35 am - Aku Huduh: Takde kelulusan
12 Mei.,  1:35 am - Aku Huduh: Belajar dgn tok guru pondok jer
12 Mei.,  1:36 am - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei.,  1:37 am - Aku Huduh:
12 Mei.,  1:38 am - Aku Huduh: Nanti ada masalah msj saya balik
12 Mei.,  1:39 am - Fahana Putrajaya: In Shaa ALLAH
12 Mei.,  2:59 pm - Aku Huduh: Bulan lepas awak dikira beristihadah
12 Mei.,  3:00 pm - Aku Huduh: Skrg masih darah kuar warna merah ker
12 Mei.,  5:26 pm - Fahana Putrajaya: Ye
12 Mei.,  5:29 pm - Fahana Putrajaya: 7hb 5 sampai sebelum saya tanya sapa2 saya ingat saya istihadah dan saya ibadat mcm biasa tapi kira haid rupanya
12 Mei.,  5:40 pm - Aku Huduh: Hukum mungkin akan berubah jika warna haid berubah
12 Mei.,  5:41 pm - Aku Huduh: Awak jugak kena qadho solah pada 26 april kalu tak solah time tu
12 Mei.,  6:17 pm - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei.,  6:18 pm - Fahana Putrajaya: Ustaz dah kahwin belum?
12 Mei.,  7:13 pm - Aku Huduh: Saya dah kawen anak 6 😅
12 Mei.,  7:14 pm - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei.,  7:17 pm - Aku Huduh: Jika kuar darah hitam bg tau yer
12 Mei.,  7:18 pm - Aku Huduh: Sb hukum bertukar
12 Mei.,  7:21 pm - Aku Huduh: Kalu ikut kiraan baru tempoh suci awak = 17 hari
12 Mei.,  7:22 pm - Fahana Putrajaya: Sampai bila tue
12 Mei.,  7:23 pm - Aku Huduh: Lepas nie bole ajar kengkawan. Saya jugak ada buat takwim period tuk catit secara sistematik period. Harga dlm rm1.50 jer pakai setahun
12 Mei.,  7:24 pm - Aku Huduh: 17 kira dr 20 april
12 Mei.,  7:24 pm - Fahana Putrajaya: Ok
12 Mei.,  7:26 pm - Fahana Putrajaya: Kalu darah bertukar warna jadi  camne ustaz?
12 Mei.,  8:12 pm - Aku Huduh: Yg hitam kira haid jika dicampur dua warna merah dan hitam melebihi 15 hari
12 Mei.,  8:14 pm - Aku Huduh: Tapi kalu campur apa2 warna pun tak melebihi 15 hari maka sume darah dikira haid
12 Mei.,  8:21 pm - Fahana Putrajaya: Apa hukum kalu bersama dengan suami masa istihadah... boleh atau tidak atau sebenarnya kena tunggu suci
12 Mei.,  8:33 pm - Aku Huduh: Diharuskan ( hehehehe nie yg penting sebenarnya – aku tambah sendiri takde dlm wasap hehehehe nih )

NIE SESSI PERMURNIAN DGN AL FADHIL USTAZ MANSOOR BIN ISMAIL AL HAFIZ

Aku Huduh: Assalammualaikum ustaz, kes semalam yg saya call tu. Saya dah dapat data dia. Kiranya bulan lepas haid dia 9 hari tapi dia istihadah kerna darah kuar pada hari ke 15 bersambung dgn hari ke 16
12 Mei.,  2:42 pm - Aku Huduh: Period kuar 11 april jam 7 pm. Stop 20 april 4 pm. 26 april keluar darah jam 9 am -30 april jam 5 pm stop. Keluar semula 7 mei 8:30 am hingga skrg. Darah warna merah.
12 Mei.,  2:45 pm - Aku Huduh: Saya suruh dia hold dulu ibadat kerna kemungkinan haid berganjak awal.
12 Mei.,  2:49 pm - Aku Huduh: Soklan saya... Bila bulan lepas dia istihadah maka bulan nie jika masih ada darah yg kuar selepas tempuh adat yakni 9 hari, maka dia mandi hadas dan ibadat spt biasa kerna telah diketahui dr bulan lepas dia istihadah.
12 Mei.,  2:54 pm - Aku Huduh: Tetapi jika darah merah yg keluar pada tu 7 mei bertukar kpd darah hitam selepas 6 hari. Kemudian darah hitam keluar 7 hari diikuti merah 3 hari, maka dia kena ikut tamyiz yakni darah kuat dihukumkan haid. Betul tak ustaz?
12 Mei.,  4:01 pm - Ustaz Mansor: K btul tu

wasap/wechart/viber masalah haid istihadah isteri anda/anak anda/ibu anda/saudara pompuan anda atau anda sendiri atau sesiapa sajer.

 "jangan biarkan kejahilan menguasai anda"

1 comment:

ALIAAZUAN said...

alhamdulillah...

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH