Google+ Followers

Friday, August 30, 2013

HUKUM PAKAI PURDAH

BERHUJAH AKU MALAS KALU SETAKAT NAK BAGI PUAS HATI JER BUKAN NAK CARI KEBENARAN DLM ILMU DAN AMALKAN
LAST2 IKUT NAFSU JER. AMBIK MANA YG SESUAI!!! TOLAK PENDAPAT MUKTABAR ULMAK2 DAN KITAB2 BESAR. NIE YG DIKATAKAN SIFAT BANI ISRAEL BANYAK BERHUJAH TAPI LAST2 TAK MAU IKUT SEBAB NAFSU TAK SUKA….
Conversation started 20hb Ogos
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
11.21 pagi
dah cukup ker dalil?
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif11.32 pagi
Sye still x puas hati. dya mcm bercanggah,
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
11.33 pagi
tu la aku tanya hang...kitab iqna hang baca ka?
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif11.35 pagi
sekarang ni sya nak
Skrang ni sya nk dlil brsertakn pnerangan.
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
11.40 pagi
yer la dalil dan penerangan dlm kitab iqna hang bole baca arab tak?
pertma hang kena tau martabat pengarang. dan taraf kitab
kalu kitab iqna dan nama pengarang pun ang tak pernah dgar...kira mmg hang tak tau betui laa. nak bagi tau kat hang sangat skit ustaz2 mengaji kitab nie..sb bahasa arab tinggi
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
11.47 pagi
atau hang pi baca kat blog uztaz pasir tumbuh nih..

20hb Ogos
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
2.58 ptg
harap pakai purdah pasni..
status yg ang kongsi tu bab aurat wanita dlm solah yer....bukan kat luar solah
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
4.09 ptg
ruju’lah pada kitab mu’tabar seperti fathul wahab atau ia’nah atau mahali .aurat dalam sembahyang lain, aurat pada mahram kita lain, aurat pada lelaki ajnabi lain dan aurat dalm ibadat ihram lain
Sabtu
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif2.25 ptg
Ari tu hang nak sangat dalil, la nie diam plak. Tak cukup dalil lagi ker hang terkejut sebab tak pernah tahu?
Sabtu
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.35 ptg
hang pasaipa. nak caring gaduh. aku dah tnya hang bg jwapan ckop la. x payah la nk sindir org. apa masalah hang. lagi satu cara hang ckap. guna perkataan y elok ckit. hang tu penyampai hukum shaman. dari situ ak nmpak hang x betapa betoi.
*hukum agama
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.35 ptg
Ler ari tu kecoh sangat...
Hang nak tau hukum dah dapat diam plak
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.37 ptg
dah aq x taw aq tnya la. lagi satu pasaipa nk kena pkai purdah pulak. bkn waking poem.biar la aq diam pown
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.37 ptg
Aku tanya kot hang rasa tak yakin lagi
Tapi kalu hang tolak hukum setelah diberi tahu maka berdosa besar
Tu aku kata bila tak tahu hukum bising, dah tau taknak amal
Suka berhujah jer
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.40 ptg
kalu mcm semua pompuan kena pkaipurdah la. seng nk wat jenayah. aq tnya ustaz aq semua kata x wajib. hg jgn pndai2 wat hukum sndri.
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.47 ptg
Nie dlm kitab ler, ustaz hang dah berapa buah kitab buat?
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif8.56 ptg
kalu ag ngaji pondok.ag msti kenai ustaz zainol asri,amiruddin, ustaz ghani, ustaz amanah, ustaz mat ayob .
ustaz izuuddin mohd yusof, wan mohamad asri,
n ustaz mar yahya
mat yahya
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif9.10 ptg
Kita bukan ikut ustaz, kita ikut kitab ulamak muktabar
Ustaz pondok ker kondominium ker sume rujuk kitab dan kitab tu ada nama nya. Syarahannya pada bab bab tertentu. Ustaz bukan reka hukum ikut nafsunya. So kitab apa ustaz ang pakai?
Ahad
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/275071_100002087070072_497208513_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif3.27 ptg
Depa ni ulamK. Haish smpai x kenai ni
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif5.02 ptg
Aku dah bagi nama kitab rujukan so hang suruh ustaz hang baca kat hang. Paling senang suruh ustaz hang baca qaul muktamad tentang aurat wanita dalam kitab iqna' bab melihat pengantin pompuan.
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/s32x32/372752_100001622885816_186487525_q.jpg
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gif5.05 ptg
Pastu kalu hang dgn ustaz hang nak tolak pendapat ulamak tu hangpa punya pasal. Sebab balik pada kehendak yang yg asal nak dalil dan hujah. ( ulamak = mereka yg telah menghasilkan kitab muktabar dan kitab mereka telah dibacakan dihadapan ratusan ulamak lain sehingga dipersetujui secara sebulat suara)

No comments:

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH