Google+ Followers

Tuesday, August 18, 2009

WAHAI ALLAH JADIKAN AKU GOLONGAN YANG SABAR MENAHAN LAPAR KERNA MU...

ABU SULAIMAN ر حمة الله عليه BERKATA,"KURANGKAN MEMAKAN SATU SUAP PADA MALAM HARI LEBIH DISUKAI OLEHKU DARI BERIBADAT SEPANJANG MALAM."

BELIAU JUGA BERKATA BAHAWA KELAPARAN ADALAH SATU PERKARA YANG KHAS DARI KHAZANAH ALLAH YANG IA HANYA MEMBERIKANNYA KEPADA MEREKA YANG DICINTAINYA SAHAJA.

HADRAT SAHAL IBNU ABDULLAH TASTARI ر حمة الله عليه KADANG KALA SELAMA 20 HARI DALAM KELAPARAN. BELIAU BERBELANJA UNTUK MAKANAN SEPANJANG TAHUN
ADALAH HANYA SATU DIRHAM SAHAJA.BELIAU SELALU MEMBERI GALAKAN UNTUK MENAHAN LAPAR SEHINGGA BELIAU BERKATA BAHAWA TIADA SATU PUN AMALAN BAIK YANG SETINGGI TINGGINYA DENGAN MENINGGALKAN MAKANAN YANG MELEBIHI KEPERLUAN; SEBABNYA IANYA MENGIKUT JEJAK LANGKAH RASULULLAH صلى الله عليه و سل.BELIAU JUGA BERKATA BAHAWA HIKMAH DAN ILMU ADALAH DALAM KELAPARAN. DAN BAHAWA KEJAHILAN DAN DOSA BERPUSAT DALAM MAKAN HINGGA KENYANG. BELIAU JUGAK BERKATA SESEORANG ITU TIDAK BOLEH MENCAPAI DARJAT ABDAL SEHINGGA MENAHAN KELAPARAN, DUDUK DIAM, BERJAGA MALAM DAN SUKA KESUNYIAN MENJADI TABIATNYA. BELIAU JUGA BERKATA SESIAPA YANG MENAHAN LAPAR MAKA IA KURANG DISERANG WAS WAS.

ABDUL WAHID IBNU ZAID ر حمة الله عليه BERKATA DENGAN BERSUMPAH BAHAWA ALLAH تعالى TIDAK BERSIHKAN HATI SESEORANG MELAINKAN IA MENAHAN LAPAR. INILAH SEBABNYA ORANG2 WARAK DAPAT BERJALAN ATAS AIR DAN DENGAN INILAH MEREKA MEMPEROLEHI 'TAYYUL ARDH.'( NAMA SUATU KELAJUAN ORANG2 WARAK YANG MANA MEREKA MELINTAS BERIBU RIBU BATU HANYA BEBERAPA LANGKAH SAHAJA.)

[IHYA]

No comments:

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH