Google+ Followers

Thursday, September 3, 2009

PenDeRiTaaN MauT.......KITA BOLE BAYANGKAN KESAKITAN MAUT BEGINI…..
KITA TAHU BAHAWA ANGGOTA BADAN KITA YANG TIADA ROH BILA DIPOTONG TIDAK AKAN MERASAI KESAKITAN. CONTOHNYA KUKU, RAMBUT ATAUPUN KULIT YANG TELAH MATI.


TETAPI KAWASAN KULIT ATAU ANGGOTA YANG MASIH HIDUP ADA KAITAN DENGAN ROH.KAWASAN NI KALU KENA CUCUK NGAN JARUM SKIT PUN DAH RASA SAKIT SANGAT SEBAB ADE KAITAN NGAN ROH. ROH NI ADA DALAM BADAN KITA TERSEBAR DARI KEPALA KITA KE HUJUNG KAKI.

FAHAM TAK??? MAKNANYA ROH KAT JARI TAK LA SEBANYAK ROH YANG ADE KAT KEPALA SEBAB JARI KECIK SKIT DARI KEPALA…..
TAPI CUBA BAYANGKAN MACAM MANA KALU KITA NAK PISAHKAN ROH YANG ADE SKIT KAT JARI TU DARI BADAN KITA. AMBIK PISAU LEPAS TU KITA KELAR KELILING JARI KITA SAMPAI PUTUS…..BOLE BAYANG TAK SAKITNYA CAMNO….??? SAKIT TU SEBAB ROH YANG SKIT KAT JARI KITA TU NAK DIPISAHKAN DARI KITA.


HUHUHU……..TU BARU SKIT JER TU. MAUT PULAK ADALAH SATU PROSES SECARA DIRECT MENARIK ROH DARI HUJUNG KAKI KE HUJUNG KEPALA…ADOI SAKITNYA!!!!
MELALUI SETIAP URAT DAN DARAH DAGING KITA.
MASA POTONG JARI TADI KITA MASIH ADE BANYAK ROH LAGI KAT BADAN KITA SEBAB ROH JARI YANG SKIT JER DIPISAHKAN. TU PASAL KITA MASIH BOLE MENJERIT DAN MENGELUPUR DAN MENGERAKKAN KAKI DAN TANGAN.
TAPI BILA MAUT YANG SEBENAR KITA DAH TAKLEH BERGERAK DAN MENJERIT DAH SEBAB TERLAMPAU SAKIT ABIS KUAT PUN KALU ADA BUNYI NAFAS JER DENGAR…….( CITER HINDUSTAN BOLE LA BUAT LAWAK)


BILA ROH KENA HERET KUAR DARI BADAN MULA2 KAKI LA MENJADI SEJUK DULU SEBAB ROH MULA DIHERET KUAR MELALUI KAKI. SELEPAS KAKI BETIS PLAK JADI SEJUK, KEMUDIAN PAHA. BEGITU LA TIAP2 ANGGOTA TUBUH MENJADI SEJUK SATU DEMI SATU TIAP2 ANGGOTA BADAN MERASAI KESAKITAN SEPERTI DIPOTONG. LAST SEKALI BILA SAMPAI KAT KERONGKONG CAHAYA MATA PUN TERHAPUS.

“ YA ALLAH!PERMUDAHKAN BAGIKU AKAN KESAKITAN MATI DAN NAZAK.”

DALAM SATU KISAH DIRIWAYATKAN SATU ROMBONGAN YANG KUAT IBADAT DARI GOLONGAN BANI ISRAEL TELAH SAMPAI KAT SATU TANAH PERKUBURAN. MEREKA TELAH BERMESYUARAT UNTUK MEMOHON PADA ALLAH AGAR DENGAN IZINNYA KUAR DARI MANA2 KUBUR PENGHUNINYA SUPAYA MEREKA BOLE BERTANYA KEPADANYA BAGAIMANAKAH DIA MENGALAMI MAUT. DENGAN DOA MEREKA TELAH KUAR DARI KUBUR SATU PENGHUNI YANG DAHINYA MENANDAKAN BAHAWA DIA PERNAH TERLALU BANYAK BERSUJUD LALU DIA BERKATA,“ APAKAH YANG KAMU HENDAK BERTANYA PADAKU? SUDAH BERLALU 50 PULUH TAHUN AKU TELAH MENGALAMI MATI, TETAPI HINGGA SEKARANG BELUM BERAKHIR LAGI KESAKITANNYA DARI TUBUHKU!”

*PENULIS : ADUHAI MALANGNYA NASIBKU YANG KURANG IBADAT NI NAK MENGHADAPI KESAKITAN MAUT……

HADRAT HASANر صي الله عنه BERKATA BAHAWA SATU KETIKA BAGINDA RASULULLAHصلى الله عليه و سلم TELAH BERBINCANG TENTANG SAKARATUL MAUT DAN BERSABDA BAHAWA KESAKITANNYA BEGITU TERUK SEPERTIMANA KESAKITAN DIRASAI KETIKA TIGA RATUS TEMPAT (BADAN) DIPOTONG SERENTAK DENGAN PEDANG.

*EMMM KENA PISAU DAPUR PUN DAH PEDIH…..

HADRAT AUZA’EE BERKATA, “KAMI TELAH MENDENGAR DARI ORANG2 WARAK BAHAWA KESAKITAN MAUT AKAN TERUS DIRASAI OLEH PENGHUNI2 KUBUR SAMPAI KETIKA MEREKA DIBANGKITKAN PADA HARI KIAMAT.”

HADRAT SYADDAD IBNU AUS BERKATA,“ KESENGSARAAN MAUT ADALAH LEBIH DAHSYAT DARIPADA SEGALA KESENGSARAAN DUNIA DAN AKHIRAT. LEBIH SAKIT DARI DIGERGAJI, LEBIH TERUK DARI DIPOTONG DENGAN GUNTING DAN LEBIH MENDERITAKAN DARI DIREBUS DALAM PERIUK. JIKALAU MAYAT KELUAR DARI KUBUR LALU MENCERITAKAN KESENGSARAAN MAUT MAKA TIADA SEORANG PUN AKAN TIDOR DENGAN NYENYAK.”

DIKATAKAN SETELAH HADRAT MUSA a.s WAFAT LALU MENEMUI ALLAH تعل لىMAKA ALLAHتعل لى BERTANYA KEPADANYA BAGAIMANAKAH DIA MELALUI KEMATIAN. MAKA BAGINDA MENJAWAB, “ AKU MENDAPATI NYAWAKU DALAM KEADAAN SEPERTI SEEKOR BURUNG YANG SEDANG DIGORENG TETAPI IA TIDAK MATI DAN TIDAK JUGAK DAPAT TERBANG LARI.”

DALAM RIWAYAT LAIN BAHAWA KESAKITAN MAUT ADALAH SEPERTI SEEKOR KAMBING YANG DIGANTUNG ATAS POKOK DAN DIKELAR SEKELILING LEHERNYA KEMUDIAN KULITNYA DILODEHKAN (DISIAT) KE BAWAH HIDUP2.


No comments:

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH