Google+ Followers

Thursday, May 20, 2010

karkun yg merasai maUt....

“setiap yang idup pasti merasai maut”







Aku nie memang suka la kalu borak bab maut nih…tentang sakit maut, tentang kisah kisah sakaratulmaut para kekasih allah. Pendek kata apa saje tentang maut mmg layan giler punya laa…tapi orang jer yg tanak layan aku citer huhuhu






Bila dlm blog banyak citer ttg kematian sorang pelajar yg buat usaha dakwah nih…so aku pun kali nie nak citer pasal maut la jugak …..






Semalam aku sembang bab mati ngan 3 beradik….sorang nama Muhammad hafiz..sorang lagi takde baru mati jer namanya Muhammad Huzaifah Bin Muhammad Huzazi…sorang lagi Muhammad hanif dan sorang lagi Muhammad hanafi….keluarga mereka nie sume mula huruf h..mak dia pun mula huruf h = huzaimah.






Kisah kematian Muhammad Huzaifah yg kat sandakan tu bole pi baca kat sini link sini http://wirapendang.blogspot.com/


Mereka sume ade 7 adik beradik sume lelaki. No satu si hafiz umur 22 skrg belajar kat uia kuantan bidang farmasi, no dua si arwah huzaifah umur 21, no 3 si hanif umur 20 skrg kat uitm bidang kejuteraan elektrikal dan no 4 si hanafi umur 19 kejuruteraan awam kat gambang, kuantan.






Mereka ni e skrg tgh kuar 40 hari kat kawasan aku. Bawah lagi dari mereka skrg form 5 pun dah beberapa kali kuar 3 hari.






Aku sembang pasal bab mati jer dgn diaorg nih..dan harapan n ganjaran yg menanti kat akhirat ( sb aku pun ade adik yg mati jugak..sedih giler…huhuhu)






Yg baguihnya… mereka 3 org nie joint tabligh al sebab si arwah tasykil.. abg dia paling lambat kuar ( besa la abg kena maintain ego )


Arwah dapat usaha masa kat mrsm muazam shah dari cikgu dia (pun dah mati)






Mereka kuar 40 hari nie pun manfaat dari duit orang hadiah untuk si arwah..(huh banyak betui ganjaran tuk arwah..mati pun jadik al sebab org len bole kuar..) masalahnya yg mati mati tak mau kuar nie camno yer…huhuhu






Walaupun mak mereka tak pernah kuar tapi mak mereka telah menghidupkan taalim selepas asar kat umah. (mak arwah baca)






Jadik pendekkan citer sume ahli keluarganya skrg involve dlm usaha dakwah al sebab dia..






Muka arwah mirip muka abg dia si hafiz…antara apa yg aku zihin mereka ialah kalu kawin nanti cari isteri yg tak keje….berkat umahtangga….( hahahaha..terkedu aweks student ipt dgar zihin nih..)


Abang dia tergezut dgar dan Tanya aku, ade ker pompuan yg tak keje..aku kata belambak aaiihh…hafizah pun banyak..kuikuikui..


Nanti aku nusrah bebudak tu aku ambik karkuzari yer..






Semoga allah terima arwah dan matikan kita sume dalam usaha nie dan istiqamah..amin…


5 comments:

Anak Pendang Sekeluarga said...

doa pada sy tuan IPB 18 jun 2010...

akuhuduh said...

allah kabul parma...semoga tuan dapat kuar dgn amalan....kita buat usaha makami betui2 untuk lihat allah kuarkan kita dgn kudratullah dan allah akan dtgkan al sebab2 Nya.doakan saya sama

awang said...

arwah huzaifah sblm ke sandakan khidmat same2 nge kitaorg kat tapak jord pntai air tawar buat tandas.
rajin sggh2 dia khidmat....

-g e z e k- said...

salam..
nice blog..rasa insaf bila baca..ada kelapangan ziarah la my blog:

http://gezek.blogspot.com/

sharing is caring =.=

huzazi said...

Salam
Awang Said....
Saya ayah pada arwah. Boleh saya berhubung dengan tuan. Email : mhuzazi@yahoo.com.my
Blog: http://mhuzazi.blogspot.com

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH