Google+ Followers

Tuesday, April 3, 2012

DAhsyatnya Neraka.....!!!!

Bagaimanakah Neraka Serta Ahlinya (siri 01)

Abul-Laits Meriwayatkan Dengan Sanadnya Dari Abu Hurairah R.A. Berkata: Rasulullah S.A.W. Bersabda: "Api Neraka Telah Dinyalakan Selama Seribu Tahun Sehingga Merah, Kemudian Dilanjutkan Seribu Tahun Sehingga Putih, Kemudian Dilanjutkan Seribu Tahun Sehingga Gelap Bagaikan Malam Yang Kelam."

Diriwayatkan Bahawa Yazid Bin Martsad Selalu Menangis Sehingga Tidak Pernah Kering Air Matanya Dan Ketika Ditanya, Maka Dijawabnya: Andaikata Allah S.W.T. Mengancam Akan Memenjarakan Aku Didalam Bilik Mandi Selama Seribu Tahun. Nescaya Sudah Selayaknya Air Mataku Tidak Berhenti Maka Bagaimana Sedang Kini Telah Mengancam Akan Memasukkan Aku Dalam Api Neraka Yang Telah Dinyalakan Selama Tiga Ribu Tahun!!!"

Abul-Laits Meriwayatkan Dengan Sanadnya Dari Mujahid Berkata: "Sesungguhnya Di Jahannam Ada Beberapa Perigi Berisi Ular-Ular Sebesar Leher Unta Dan Kala Sebesar Kaldai, Maka Larilah Orang-Orang Ahli Neraka Ke Ular Itu, Maka Bila Tersentuh Oleh Bibirnya Langsung Terkelupas Rambut, Kulit Dan Kuku Dan Mereka Tidak Dapat Selamat Dari Gigitan Itu Kecuali Jika Lari Ke Dalam Neraka."

Abdullah Bin Jubair Meriwayatkan Bahawa Rasulullah S.A.W. Bersabda: "Bahawa Didalam Neraka Ada Ular-Ular Sebesar Leher Unta, Jika Menggigit Maka Rasa Pedih Bisanya Tetap Terasa Hingga Empat Puluh Tahun. Juga Didalam Neraka Ada Kala Sebesar Kaldai, Jika Menggigit Maka Akan Terasa Pedih Bisanya Selama Empat Puluh Tahun."

Al-A'masy Dari Yasid Bin Wahab Dari Ibn Mas'ud Berkata: "Sesungguhnya Apimu Ini Sebahagian Dari Tujuh Puluh Bagian Dari Api Neraka, Dan Andaikan Tidak Didinginkan Dalam Laut Dua Kali Nescaya Kamu Tidak Dapat Mempergunakannya."

Mujahid Berkata: "Sesungguhnya Apimu Ini Berlindung Kepada Allah S.W.T. Dari Neraka Jahannam." Rasulullah S.A.W. Bersabda: "Sesungguhnya Seringan-Ringan Siksa Ahli Neraka Iaitu Seorang Yang Berkasutkan Dari Api Neraka, Dan Dapat Mendidihkan Otaknya, Seolah-Olah Di Telinganya Ada Api, Dan Giginya Berapi Dan Di Bibirnya Ada Wap Api, Dan Keluar Ususnya Dari Bawah Kakinya, Bahkan Ia Merasa Bahawa Dialah Yang Terberat Siksanya Dari Semua Ahli Neraka, Padahal Ia Sangat Ringan Siksanya Dari Semua Ahli Neraka."

No comments:

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH