Google+ Followers

Wednesday, June 25, 2014

Muafik vs Masbuk

Bab nie wajib belajar terutama nya kaum lelaki sb ianya menentukan soh batal solah bila berjemaah.

Secara ringkas dan padat saya beri definasi muafik dan masbuk.

Muafik = Mereka yg mendapat masa yg mencukupi untuk membaca Al-Fatihah bersama imam mengikut Uruf ( adat yakni kira2 27 saat)

Masbuk = Mereka yg tidak mendapat masa yg mencukupi untuk membaca surah Al-Fatihah dari segi uruf.
Masbuk boleh terjadi dlm rakaat 1,2,3@4.

Cer tanya suami, ayah, saudara laki dan anak lelaki tau ke tidak sb wajib tau ilmu nih

Bersambung...

Kusampaikanwaluayah

Siri 2

Jika seseorang jatuh dalam kategori Muafik maka boleh terlambat daripada mengikuti imam sehingga 3 rukun besar.

Yakni hadnya secara tepat ialah sebelum imam berdiri tegak untuk Qiam yakni antara rukuk dan berdiri tegak tu had terakhir.

Jadi jika makmum tersebut sempat rukuk sebelum imam sampai had berdiri maka dikira makmum mendapat rakaat tersebut.

Ada 9 sebab atau keadaan2 yg status makmum menjadi muafik dimaafkan ketinggalan 3 rukuk panjang.

Dari 9 sebab maka 5 tiada khilaf dan 3 ada khilaf di kalangan ulamak mutakhirin dan satu akan dibincangkan kemudian.

Bersambung...

Kusampaikanwaluayah

No comments:

I TELL YoU

My photo
Alamat di no.75, Titian Sirat,Simpang Neraka 1500 Jalan Iman,Kampung Jannah. Nama aku Abdullah bin Adam. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah Roh. Relax jer kat sekolah tu..tadak peksa pun. Kemudian di hantar sambung blajar kat Sek Men Dunia. Sini tak abis2 peksa dan ujian. Assignment pun banyak. Emmm taktau la sukses ke tidak. Masalahnya Lecture aku dah kasi soalan bocor just aku jer buat dakkk je. Malas study lagi kononnya peksa jauh lagi. Kena Encik Izrael buat kuiz mengejut baru padan ngan muka aku...wa..waa..waa. Nanti penggal pertama nak kena peksa kat Dewan Kubur. Penggal Kedua Peksa Kat Majlis Bandaran Masyhar plak. Lepas tu baru la leh tgok mana nak sambung blajar kat U syurga ker atau U neraka ker

kitab haidistihadahnifas

don't follow me....follow la allah swt dan rasul saw.

BerZina Lebih MuDah DaRi BerNiKaH